A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Що пропонує ринок праці Черкащини внутрішньо переміщеним громадянам

Дата: 23.11.2022 10:23
Кількість переглядів: 178

Натепер Черкащина вже прихистила понад 160 тис. внутрішньо переміщених осіб.

 Про це повідомляють в Черкаській обласній військовій адміністрації.

До Шевченківського краю приїздять люди з дуже різноманітним професійним досвідом та навиками. Переважно це жителі Донецької, Луганської та Харківської областей. Це люди, які раніше працювали в гірничо-видобувній, нафтопереробній сферах, займалися науковою діяльністю, або ж мали вузькопрофільну спеціальність, яка була вкрай важливою на конкретному виробництві.

Знайшовши житло на новому місці, люди починають шукати роботу. З цим допомагають фахівці служби зайнятості.

Від початку введення воєнного стану в Україні і по 2 листопада 2022 року до Черкаської обласної служби зайнятості звернулися 3043 внутрішньо переміщених громадян, 2701 особа отримала статус безробітної.  

Черкащина – це не лише географічний центр України, а й славетний аграрний край з родючими чорноземами. Тому і ринок праці тут має свої особливості.

На цей час більшість вакансій Черкащини зосереджена на підприємствах переробної промисловості (36,8%), оптової та роздрібної торгівлі (13,1%), а також в галузях освіти (10,6%), сільського господарства (10,3%), транспорту (7,1%) та охорони здоров’я (5,5%).

Середня заробітна плата, яку роботодавці нині подають у вакансіях до обласної служби зайнятості складає 9105 грн, що є меншим за середній рівень по Україні. При цьому, 30% від загальної кількості вакансій обласної служби зайнятості - це пропозиції роботи з мінімальною заробітною платою, а саме - 6700 грн. Для порівняння - у січні 2022 року середня заробітна плата на Черкащині була у розмірі 12,3 тис. грн., у той час, коли по Україні цей показник перевищував 14,5 тис. грн. На початку року Черкащина посідала 13 місце за рівнем оплати праці по Україні, поступаючись таким великим містам, як: Київ, Одеса, Дніпро, Харків, Миколаїв та ін.

Саме тому люди, які переїхали з великих міст України до Черкас часто відчувають різницю в оплаті праці. 

З урахуванням цих особливостей для кожного, хто звернувся до служби зайнятості складають індивідуальний план працевлаштування. Дехто обирає тимчасову зайнятість, комусь підбирають роботу за спеціальністю, а хтось обирає шлях перенавчання відповідно до потреб локального ринку праці. Приміром з початку повномасштабної війни 14 переселенців пройшли професійне навчання та вже працюють за професіями, які опанували за сприяння обласної служби зайнятості.

Важливо враховувати і кількість робочих місць, які може запропонувати та чи інша громада області. Так, з початку року роботодавці Черкащини створили 388 нових робочих місць, 214 з яких укомплектовані обласною службою зайнятості.

Найбільшу кількість робочих місць створено у галузях: сільського господарства, будівництва, торгівлі, транспорту та ін.

Переважно на Золотоніщині, Тальнівщині, Канівщині, Лисянщині та в місті Черкаси.

«Зараз для нас цільова програма одна – чітка і безперебійна робота обласної служби зайнятості в умовах війни. Ми ведемо постійні перемовини з місцевими роботодавцями, які потребують працівників і готові взяти на роботу громадян з інших областей України. Пропонуємо скористатися компенсаційними та грантовими програмами. Наразі сума компенсаційних виплат роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб складає 8,6 млн. грн. Ті підприємці, які здобули право на отримання мікрогрантів, зобов’язалися створити майже 120 робочих місць. На сьогодні 28 грантових бізнес-проєктів вже профінансовано», - зазначає директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

До теми: нагадуємо, що за допомогою можна звернутися до будь-якого центру зайнятості України, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування.

Водночас, консультації з питань пошуку роботи та реєстрації в службі зайнятості, можна отримати онлайн на офіційному телеграм-акаунті Черкаської обласної служби зайнятості: https://t.me/Pidtrimka_klientiv, а також за номерами телефонів «гарячої лінії»: +38 (093) 1617861; +38 (068) 2212174; (0472) 63-98-04

За поданням Чорнобаївської РФ

                                                                                                                                Черкаського ОЦЗ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь