A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

РОЗГЛЯНУТО ПИТАННЯ ЩОДО ДОБРОВІЛЬНОГО ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД

Дата: 17.01.2020 10:07
Кількість переглядів: 614

     Питання об’єднання у територіальні громади уже кілька років турбує жителів усіх населених пунктів України. В Черкаській області вже створено 57 ОТГ, але деякі райони, зокрема і Чорнобаївський, зволікають з цим процесом. До Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» постійно вносяться нові зміни, які спрощують процеси формування громад та доводять їх перспективи на майбутнє. Та, на жаль, не всі очільники міст, селищ і сіл готові до таких змін, адже бояться, що об’єднання не надто допоможе у вирішенні їхніх проблем і негативно вплине на малі села. Проте, 2020 рік є завершальним у формуванні та утворенні об‘єднаних територіальних громад, тому цей процес незворотній.

   Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», ще в 2017 році селищним головою Чорнобая було ініційовано створення Чорнобаївської ОТГ. Було дотримано усі необхідні процедури – видано розпорядження, проведено громадські обговорення, прийнято рішення депутатами селищної ради та надіслано листи до кожної сільської ради Чорнобаївського району. Проте, лише одна сільська рада надала погодження щодо об’єднання, інші відмовились або взагалі проігнорували. Після стихії, яка сталася в Чорнобаївській громаді в липні цього ж року, процес загальмувався.

   Відповідно до перспективного плану формування територій громад Черкаської області, в Чорнобаївському районі передбачено створення Іркліївської та Чорнобаївської об’єднаних територіальних громад. До вже створеної в 2017 році Іркліївської ОТГ, згідно перспективного плану, мають приєднатися: Васютинська, Вереміївська, Жовнинська, Кліщинська, Крутьківська, Степівська, Лихолітська, Лящівська, Москаленківська, Першотравнева, Придніпровська, Ревбинська, Староковрайська та Тимченківська сільські ради, а до Чорнобаївської ОТГ, з центром в смт Чорнобай, повинні відійти: Богодухівська, Великобурімська, Великоканівецька, Веселохутірська, Красенівська, Лукашівська, Малобурімська, Мохнацька, Новожиттівська, Новоукраїнська, Привітненська, Франківська та Хрестителівська сільські ради. 

   Перспективний план формування територій громад Черкаської області було розроблено з урахуванням Методичних рекомендацій оцінки спроможності територіальних громад, розроблених Мінрегіоном. Головна мета перспективного плану - створення моделі спроможних територіальних громад та зменшення диспропорцій в подальшому розвитку територій.

   Нещодавно в Чорнобаївській райдержадміністрації відбулася нарада по питанню створення об'єднаної територіальної громади в районі, де активно обговорювалося питання добровільного об’єднання в єдину Чорнобаївську ОТГ, де більшість сільських голів підтримали цю ідею.

  Селищний голова Алла Мірошниченко, своїм розпорядженням, повторно ініціювала добровільне об’єднання в Чорнобаївську об’єднану громаду.                                       Фото без опису   В залі засідань селищної ради проведено громадські обговорення за участю селищного голови, членів виконавчого комітету, представників депутатського корпусу ради, громадських формувань, директорів освітніх і медичних установ, закладів культури, підприємств та організацій Чорнобая.   
Фото без описуФото без описуФото без опису
    В ході роботи було обговорено основні правові та фінансові переваги і недоліки об’єднання, визначено головні аспекти об’єднання в одну громаду та можливість працювати далі згідно перспективного плану. Враховуючи всі надходження та видатки, присутні на громадському обговоренні проаналізували відповідні розрахунки різних варіантів об’єднання.
Фото без опису
   Селищний голова Алла Мірошниченко наголосила: «Ми могли об’єднатися ще в 2017-му та працювати самостійно. Але для такого відповідального рішення потрібен час та виважена співпраця всіх представників влади та громадськості. Розуміючи той факт, що об’єднання буде і вже скоро, ми спрогнозували кілька можливих варіантів, розрахувавши спроможність кожного з них. Я переконана, Чорнобаївська громада має потенціал, але потрібно виважено підійти до цього процесу, шукаючи підтримку серед жителів району. Вважаю, що ми можемо створити одну потужну громаду в районі, пропонуючи об’єднання всім сільським радам. Звичайно, цей процес незворотній, тому саме нам доведеться довести його до логічного завершення».
Фото без описуФото без опису
   Під час зустрічі присутні активно обговорювали ініціативу селищного голови - дискусії тривали стосовно різних сфер, які наразі функціонують на території Чорнобаївського району. Найбільше це питання обговорювали директори шкіл, які поінформували про те, що так звана «оптимізація закладів освіти» розпочалася ще до об’єднання. Відсутність робочих місць, трудова міграція та демографічна криза призводять до того, що малі села залишаються без інфраструктури та найнеобхіднішого для виживання. За інформацією фінансового управління райдержадміністрації – 73% районного бюджету використовується саме на утримання закладів освіти.

  Присутні обговорили дохідну частину кожної сільської ради, доцільність створення як однієї, так і двох об’єднаних громад. 
Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису  У підсумку, присутні обґрунтували ініціативу селищного голови щодо добровільного об’єднання в Чорнобаївську об’єднану громаду та підтримали її. Але, як вирішиться доля цього надважливого для всіх жителів Чорнобаївського району питання – покаже час.
Фото без опису
   Наразі, планується проведення ще одного громадського обговорення із жителями Чорнобая та Савківки для того, щоб мешканці цих населених пунктів отримали вичерпні відповіді на свої питання та висловили власне бачення з приводу об’єднання. Тому, це питання ще раз буде винесено на громадські обговорення та розглянуто на черговій сесії селищної ради.

  На закінчення, селищний голова зауважила: «Основним важелем формування об’єднаної громади є добровільне бажання людей. Тому, саме жителям Чорнобаївської громади та навколишніх сіл потрібно зробити свій вибір і саме їм брати відповідальність за майбутнє громади. Мета такої реформи – не просто об’єднатися, бо так пише Закон, а утворити громади, які будуть спроможними та зможуть в подальшому розвиватися! Ідеальна економічно спроможна громада - це така громада, в якій функціонуватимуть підприємства, зростатимуть обсяги виробництва та з’являтимуться нові робочі місця. Але, сьогодення демонструє нам – маємо те, що маємо! Тому, потрібно організувати цей процес так, щоб об’єднана громада змогла утримувати наявні заклади соціальної сфери, освіти, культури та медицини, щоб вистачало фінансування на ремонти доріг, водогони та очисні системи, реконструкцію мереж вуличного освітлення та відеоспостереження. Крім того, не потрібно забувати й за комунальні підприємства. Прошу кожного з вас відповідально віднестися до цього процесу, не керуйтеся принципом «Моя хата скраю», не критикуйте безпідставно та не приплітайте політичні амбіції. Кожен з нас має право обирати, але попередньо потрібно нам разом розібратися з усіма позитивними та негативними моментами процесу об’єднання і вже потім робити свідомий вибір».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь