A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

НІКОЛИ ЗНОВУ: В ЧОРНОБАЇВСЬКІЙ ГРОМАДІ ВІДЗНАЧИЛИ РІЧНИЦЮ ПЕРЕМОГИ НАД НАЦИЗМОМ

Дата: 10.05.2019 11:26
Кількість переглядів: 481

   Живі квіти, історичні факти та згадки свідків жахливих подій, розповіді про ветеранів-героїв зі сльозами на очах та молитви – сотні чорнобаївчан долучилися до заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення і Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

   Традиційно, ці травневі дні присвячені пам’яті тих мільйонів людей, чиє життя було обірвано нестерпним насиллям світового масштабу. Ми вшановуємо героїчних постатей, відчайдушних чоловіків та жінок, дітей, воїнів та мирне населення. Ми у вічному боргу перед тими, хто був вбитий та закатований. Маємо бути вдячними за ратний подвиг всіх, хто пройшов через пекло Другої світової війни, даючи нам право на незалежне майбутнє!

   З нагоди Дня пам’яті та примирення, 8 травня 2019 року, відбулися заходи, де чорнобаївці та гості селища, разом, мали змогу згадати про ветеранів війни та всіх тих, чиє життя пов’язане з Другою світовою війною. В кінотеатрі селища демонструвався документальний фільм-драма Світлани Усенко «Діти перемоги». Картина створена на основі історій живих свідків трагедії 1939-1945 років. Глядачі не залишилися байдужими після перегляду стрічки, адже в її основу лягло 6 сповідей головних героїв – дітей Другої світової війни. У кожного з них була своя доля, проте війна покалічила їхні життя однаково трагічно, залишивши довічну чорну пляму в пам’яті. Вони втратили дитинство, дехто повністю залишився без родини, проте їм вдалося пережити цю пекельну історію та пронести через роки справжні факти про життя під час війни.

Фото без опису   Героїчний подвиг наших дідів та прадідів, традиційно, вшанували й на Пагорбі Слави. Після перегляду документального фільму школярі та жителі Чорнобая пройшли патріотичною ходою, після чого було проведено пам’ятний мітинг і покладання квітів. В заходах взяли участь селищний голова Чорнобая Алла Мірошниченко, перший заступник голови Чорнобаївської райдержадміністрації Валентина Стилик, керівник апарату РДА Оксана Брагінець, делегації навчальних закладів, установ та організацій, представники громадських та волонтерських організацій, небайдужі жителі селища. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису  Того травневого вечора звучали жахливі цифри, демонструвалися відеофільми, в яких згадувалися тяжкі спогади про Другу світову війну. Усі присутні віддали шану загиблим хвилиною мовчання та поклали квіти і поминальні свічки до Пагорба Слави.
   9 травня 2019 року, з нагоди 74-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в Чорнобаївській громаді було проведено пам’ятний мітинг та урочисті заходи.

Фото без описуФото без описуФото без опису    Всі присутні мали змогу подякувати ветеранам та вшанувати померлих. Адже Друга світова війна забрала багато життів, прямі людські втрати України становлять близько 7 мільйонів наших земляків.
Фото без описуФото без описуФото без опису
   Разом із усією країною жителі Чорнобаївщини вшанували співвітчизників, які полягли на всіх фронтах Другої світової війни. Дякували за подвиг ветеранам та бажали миру бійцям неоголошеної війни сьогодення селищний голова Чорнобая Алла Мірошниченко, голова районної державної адміністрації Сергій Джоболда та голова ГО «Спілки воїнів АТО «Черкащани» Чорнобаївського району Микола Костенко.

Фото без опису   З небес тихо падав травневий прохолодний дощ, символізуючи сум і тугу за полеглими у Другій світовій війні. На пам’ятному заході згадувалися факти тих давніх подій, звучали трагічні історії ветеранів війни та демонструвалися показові замальовки.
Фото без опису
   Разом із небайдужими людьми до пам’ятного мітингу долучилися справжні свідки тих подій - Павло Васильович Кущ і Варвара Федорівна Кривошея із Чорнобаю та Андрій Іванович Симоненко із Новоселиці.
Фото без опису

Фото без опису
   Керівники селища та району, представники громадських та ветеранських організацій, делегації установ та організацій, військові, молодь та громадськість Чорнобаївського району традиційно поклали квіти до Пагорбу Слави, де горів Вічний вогонь - символ вічної пам’яті і майоріли великі червоні маки - символ скорботи про загиблих у роки Другої світової війни.

   Урочистий мітинг-пам’ять, традиційно, було проведено і в селі Савківка, де вшанували героїв Другої світової  війни. Селищний голова Алла Мірошниченко, голова районної та селищної ради ветеранів Віталій Момот та депутат Чорнобаївської селищної ради, жителька Савківки, Валентина Вовк висловили слова вдячності ветеранам війни за ратний подвиг та незалежне майбутнє. Присутні віддали шану полеглим всіх воєн хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника Невідомому солдату.
Фото без опису
Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису
Фото без описуФото без описуФото без опису
   На урочистому зібранні згадувалися імена загиблих савківчан в період Другої світової війни, від аматорів районного та селищного будинків культури і вихованців дитячої школи мистецтв звучали різноманітні пісенні номери. Молодша та старша групи танцювального колективу «Непосиди» продемонстрували всім присутнім свої танцювальні постановки.

   Не забуваємо подвиг героїв минулого і теперішнього, вклонімося та віддамо данину пам’яті всім, хто віддав своє життя у війні. Побажання миру та свободи для України є найбільш актуальними! Пам’ятаємо, якою ціною був відвойований мир та справедливість в Другій світовій війні та молимося за бійців неоголошеної війни ООС (АТО), які зараз стоять на варті Батьківщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь