A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Ой на Івана та й на Купала - в Чорнобаї пройшли купальські гуляння в новому форматі

Дата: 09.07.2018 12:32
Кількість переглядів: 846

   Минулорічний буревій завадив чорнобаївцям взяти участь в купальських забавах, через жахливі наслідки стихії свято не відбулося. Тому, в 2018 році на проведення цього колоритного та казкового дійства докладалося чимало зусиль для того, щоб місцеві жителі та гості Чорнобаю були задоволені.

Фото без опису   Для підготовки та проведення цього свята була задіяна велика кількість людей. Це і апарат Чорнобаївської селищної ради, представники відділу культури і туризму райдержадміністрації, працівники селищного та районного будинків культури та працівники по благоустрою. Велика робота та максимум зусиль були направлені задля того, щоб свято Івана Купала пройшло належним чином.  

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису   За доброю традицією, східнослов’янське свято розпочалося 6 липня. Цього разу дійство проходило в парковій зоні районного будинку культури, на «співочому» полі, де розгорнулося ціле містечко купальських забав та традицій. Кожен бажаючий міг розважитися на повну, адже в самому центрі гулянь було все: майстер класи з плетіння віночків, різноманітні купальські зони, де можна було продемонструвати спритність та спортивні вміння, прикрасити своє тіло красивими візерунками, сфотографуватися біля тематичних фотозон та розважитися з різнокольоровими фарбами Холі.

Фото без описуФото без описуФото без опису  Фото без описуФото без опису    Цього року на свято завітало багато гостей - люди приходили великими родинами, з маленькими дітками. Ще до початку офіційної частини свята були задіяні всі купальські тематичні зони. Діти та дорослі каталися на традиційній гойдалці та стрибали через кропиву. Закохані пари, взявшись за руки, випробовували своє кохання на міцність, стрибаючи через багаття. Маленькі гості свята розважалися на атракціонах та батутах. А дорослі вдовольняли свої гастрономічні вподобання: куштували смачну кашу і запашний купальський напій від селищної ради, смакували шашлик біля торгових точок та солодкі смаколики від місцевих кондитерів.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису    Фото без опису   Офіційна частина свята розпочалася із виступу селищного голови, Алли Мірошниченко, яка привітала всіх зі святом та побажала гостям заходу щастя, міцного здоров’я, родинного тепла та чудового відпочинку на святі Івана Купала.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

   Присутні мали змогу почути цікаві розповіді про традиції та звичаї цього свята від надзвичайної ведучої Оксани Удовенко, яка вела цей традиційний захід та надавала можливість гостям купальського дійства не просто бути очевидцями, а й стати учасниками обрядового дійства. Далі, за доброю традицією, розпочалися музичні вітання від аматорів селищного та районного будинків культури Анатолія Ляпкала, Світлани Палій, Антоніни Черниш та талановитої молоді дитячої школи мистецтв Насті Дробітько та Олександра Ковби.

Фото без опису   Святкове дійство продовжилося традиційними купальськими конкурсами, де обиралися красуні із найдовшими косами та найкращими віночками. Цього року власницею найдовшої коси в старшій віковій групі стала Софія Гурин (11 років, довжина волосся 1 м), друге місце отримала Дана Чупрун (13 років, довжина волосся 90 см). Дівчаток з розкішним довгим волоссям молодшої вікової групи було чимало. Але гідне перше місце посіла Олександра Чуб (6 років, довжина волосся 78 см), друге місце у Ані Осташенко (4 роки, довжина волосся 71 см). А найкращий вінок цього разу був у справжньої польової красуні Олександри Новосельської. Друге місце отримала Даша Авраменко, третє місце у Валерії Ющенко. Красуні-чорнобаївчанки отримали подарунки та грамоти від селищної ради. 

Фото без описуФото без опису   Приємною несподіванкою була і нова для Чорнобаю забавлянка із фарбами Холі. Зацікавлена дітвора мчала до спеціальної купальської зони «яскравих фарб та емоцій», де вже за кілька хвилин була феєрично розфарбована. Діти та підлітки веселилися і раділи від того, що матусі дозволили поринути в різнобарв’я купальського настрою та побути справжніми безтурботними пустунами, розфарбовуючи себе та все навколо.

Фото без описуФото без опису   Розмаїття святкового купальського вечора продовжилося традиційним хороводом дівчат, власниць красивих віночків під музичний супровід сестер Наталії Тертишник (Єременко) та Світлани Шепель.

Фото без опису   Фінальна частина свята завершилася яскравим виступом учасників вогняного шоу, які викликали у відпочиваючих шквал емоцій та неабиякі враження. Північне небо Чорнобаю майоріло феєрією вогняних кольорів під оплески та нестримні вигуки «браво» від місцевих жителів та гостей Чорнобаю.

Фото без описуФото без описуФото без опису    Селищний голова, Алла Мірошниченко, вдячна всім, хто доклав неабияких зусиль для того, щоб свято Івана Купала пройшло на високому рівні.

   «Чудово, коли є люди, які завжди готові прийти на допомогу, - зазначила селищний голова, - в таких ситуаціях народжується безліч ідей, цікавіше створювати щось нове, сучасніше. Свято, в цілому відбулося так, як і було задумано. Не перестану дякувати всім-всім, хто долучився і допоміг провести його. Окрема подяка за допомогу у проведенні майстер класів з плетіння віночків нашим помічникам - Оксані Чупрун та Ірині Новосельській. Вдячна Інні Кириченко за неймовірну арку до купальського свята. Хочеться згадати і активних депутатів Чорнобаївської селищної ради - Світлану Довбиш та Юрія Гурина, директора ЗОШ №1 Ларису Мовчан за поміч в приготуваннях купальських смаколиків від селищної ради та спортивні конкурси. Святкування купальського вечора в новому форматі відбулося і завдяки нашим постійним спонсорам. Цього разу фінансову допомогу надав генеральний директор зі СТОВ «Агроко» Володимир Тарандушка. Приємно, коли місцеві приватні підприємці завжди йдуть на зустріч та допомагають в проведенні різноманітних заходів. Івана Купала в Чорнобаї є традиційним та улюбленим святом чорнобаївців, адже нам важливо дотримуватися обрядів та звичаїв наших предків, шанувати їх традиції та, інколи, додавати до цього щось нове.»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь