A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Не знищуй те, що подароване природою!

Дата: 06.03.2019 12:35
Кількість переглядів: 554

   Щороку, із середини лютого до кінця травня в багатьох регіонах України незаконно збираються та реалізуються рідкісні види ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин. Лише за один сезон винищується близько 20 млн. первоцвітів, більшість з яких занесені до Червоної книги України. Ці квіти є рідкісними та перебувають під загрозою зникнення, адже масовий збір ранньоквітучих рослин (всіх видів пролісків, шафрану, сон-трави, білоцвіту та черемші) став головною причиною швидкого скорочення їх ареалу.

    Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин призводить до того, що їх збут виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Ці об'єкти рослинного світу вивозяться у великі міста України, Словаччини та Угорщини у масштабних обсягах.

Фото без опису Основною причиною безкарності торгівлі забороненими видами первоцвітів є те, що серед населення побутує думка, що первоцвіти продають бідні бабусі, які щойно назбирали ці квіти в лісі.

  Насправді ж це не так, в більшості населених пунктів України щорічно працює справжня «квіткова» мафія, яка має своїх виконавців, охоронців, збирачів та перевізників.

   Не нищіть природу заради своїх забаганок! Збережіть унікальну красу первоцвітів України.

   Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання рослин занесених до Червоної книги України. Не підтримуйте незаконний бізнес недобросовісних громадян, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти! Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.  

   Торгівля і купівля первоцвітів заборонена та передбачає штрафи!Фото без опису

   За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

   Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України  передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: підсніжники від 49  до 62 грн. у залежності від виду, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), сон трава –  від 37  до 62 грн у залежності від виду.   

Фото без опису

 

   Незаконна торгівля первоцвітами – це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом. Тому, важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь