A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

За спалення сухої трави передбачена адміністративна відповідальність

Дата: 16.03.2020 15:09
Кількість переглядів: 435

   Щорічно,  з приходом теплої весни, в осінні дні, або під час жнив на полях, пагорбах і схилах, болотах та заплавах, навіть у заповідних зонах і вздовж доріг рухаються вогняні «фронти», що знищують на своєму шляху все те, що може горіти. Жаль, але горе-палії, які прагнуть спалити суху траву, або ж не усвідомлюють усієї небезпеки, до якої можуть призвести ці джерела вогню, або просто ігнорують вимоги пожежної безпеки.

   Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому значення.

Фото без опису

   При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря, орієнтовно, вивільняється до 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – найважчі серед отруйних для здоров'я людини речовини.

   Причин заборони спалення сухої трави безліч, серед основних:Фото без опису

  • гинуть невинні тварини;
  • руйнуються гнізда птахів;
  • хворіють люди, підвищується ризик виникнення пухлин;
  • знижується родючість ґрунту;
  • змінюється клімат;
  • забруднюється повітря;
  • пожежі в екосистемах можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісових насаджень.

   Незважаючи на начебто обґрунтовані підстави підпалу сухої рослинності, громадяни здійснюють пряме порушення законодавства України. Наприклад, адміністративного кодексу (ст. 77-1): випалювання стерні, лук, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, і так само нехтування особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходами для своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

   Фото без опису

   Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, адже вплив диму на їх організми особливо небезпечний.

 

Що робити, коли сусід спалює листя?

- Спробуйте переконати порушника в тому, що це шкодить людині і навколишньому середовищу, процитуйте законодавчі документи та озвучте суми штрафів за відповідні правопорушення (на громадян від 340 до 1360 грн., на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності  від 850 грн. до 1700 грн.);

- Якщо переконання не працює – негайно інформуйте Чорнобаївське відділення поліції Золотоніського відділу поліції ГУНП в Черкаській області за номером 102;

- Якщо пожежа набрала потужної сили і порушник або ви не можете погасити її самостійно, терміново зателефонуйте в оперативно – рятувальну службу за номером 101.

Куди ж подіти опале листя і суху траву?

  1. Компостування – найбільш ефективний і безпечний спосіб для підживлення дерев та кущів (компост в якості добрива можна використовувати вже через рік після закладки, його властивості зберігатимуться ще 4 роки);
  2. Заключення договору на вивезення ТПВ з КП "ВУЖКГ" (довідки за телефонами: 2-24-04, 2-25-51, 068 633 73 64);
  3. Самостійне вивезення сміття на сміттєзвалище.

   Руйнівні лісові пожежі, обвуглені рештки житлових і господарських споруд – ці та інші наслідки часто трапляються внаслідок необережного поводження людей з вогнем на відкритих територіях. Запобігти біді та втраті майна, а також уникнути травм людей і загибелі тварин, мешканці зможуть лише тоді, коли дотримуватимуться основних правил пожежної безпеки.

Фото без опису

   Прикро, що деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі. Через їхню необачність під загрозою опиняються багатовікові дерева, рідкісні рослини, гинуть звірі та комахи, а головне завдається велика шкода здоров’ю людей.

  ПАМЯТАЙТЕ! Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь