A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

В останній день літа в Савківці святкували День села

Дата: 03.09.2018 15:44
Кількість переглядів: 653

   До Чорнобаївської громади входить невеличке село Савківка, яке має свою стародавню історію та прадавні звичаї. Село Савківка - це велика родина, з якої вийшли кваліфіковані лікарі, досвідчені вчителі, інженери, невтомні тваринники, землероби, босоноге дитинство та юність яких пройшли в рідному селі. Берегти славні традиції та звичаї свого краю, примножувати його здобутки на радість майбутнім поколінням, не цуратися його свят і буднів - святий обов’язок кожного.

   Завдяки небайдужим жителям цього маленького населеного пункту, спільно із місцевою владою, при фінансовій підтримці СТОВ «Агроко» було вирішено відродити традицію українського села та щорічно,  31 серпня відзначати День села Савківка. День села – особливе свято, яке об’єднує всіх хто його любить та шанує. Цей день для тих людей, чиєю невтомною працею воно створювалось. 

Фото без опису   Людно було біля савківського клубу в цей святковий день. На гуляння зібралися чи не всі жителі села – від великого до малого.  Савківка оживала щохвилини - з різних куточків, великими родинами та поодинці, гарно вбрані дівчата і жінки, статечні чоловіки та причепурені бабусі, молоді матусі й татусі з малечею на руках і у візочках поспішали до центру села, яке святкувало свої іменини.

Фото без описуФото без опису   На початку свята розважалися найменші його гості, які спільно із працівниками Чорнобаївського центру дитячої та юнацької творчості долучилися до різноманітних конкурсів та розваг. Найстарші савківчани не втомлювалися спостерігати за веселощами дітвори, вболівали за маленьких непосид та аплодували за їх перемоги. На закінчення дитячих ігор всі учасники отримали смачні подарунки.

Фото без описуФото без описуФото без опису   Урочиста частина святкування Дня села розпочалася із привітання селищного голови Алли Мірошниченко, яка побажала жителям села і надалі збиратися гуртом, ініціювати подібні святкування, не забувати історію рідного краю та завжди допомагати один одному.

Фото без описуФото без опису   Голова подякувала всім трудівникам села та ветеранам за чесну багаторічну працю, яку віддав кожен з них, аби село жило і розвивалось. Приємним доповненням стало нагородження найактивніших жителів грамотами та подяками від Чорнобаївської селищної ради. 

Фото без описуФото без опису

   До вітальнго слова долучився і головний спонсор свята – засновник СТОВ «Агроко» Ігор Потапенко та генеральний директор підприємства Володимир Тарандушка. Меценати свята привітали савківчан зі святом та  наголосили на тому, що День села Савківка - спільне свято, яке згуртовує людей, допомагає згадати минуле і обговорити сьогодення. Почесні гості заходу пообіцяли допомагати жителям як морально, так і фінансово.

Фото без опису

Фото без опису

   Цього дня на святі вшанували найстарших жителів села, воїна-інтернаціоналіста, ліквідатора аварії на ЧАЕС, учасників бойових дій АТО, сімейні пари, які відсвяткували «кришталеве» (15 років), «перлинове» (30 років) та «діамантове» (60 років) весілля. Вітали і новостворену сім’ю Савківки, наймолодших її жителів та майбутніх першокласників.

Фото без описуФото без опису   Без подарунків не залишилися й передові працівники жнив, які проявили гідні знання та вміння під час збирання урожаю. Гучно та весело гості заходу вітали тещу та зятя, які більше 43 років проживають під одним дахом. Є в Савківці і справжні берегині сімейного вогнища, які не влаштовують чвари, а намагаються жити в мирі та бути прикладом для інших. Не менш цікавим було нагородження свекрухи й невістки, які ділять побут майже 40 років. Всі учасники отримали цінні подарунки від СТОВ «Агроко», головного спонсора заходу.

Фото без опису   Подібного свята в рідному селі місцеві жителі не пам’ятають, останній літній день запам’ятається всім, хто прийшов на урочистості. Кожен присутній мав чудову нагоду випробувати удачу під час розіграшу безпрограшної лотереї від СТОВ «Агроко». Охочих отримати подарунок назбиралося чимало.

Фото без опису   Продовжилося свято концертною програмою, яку відповідально підготували для селян працівники селищного та районного будинків культури. Ведуча заходу, Ірина Лущик від щирого серця вітала жителів зі святом. Свою сценічну майстерність дарували всім гостям Анатолій Ляпкало, народний аматорський вокальний гурт «Перевесло» Чорнобаївського РБК, родинний дует Світлани Шепель та Наталії Єременко та місцева юна співачка Аня Шепель. Оплески не вщухали аж до пізнього вечора, глядацька аудиторія була в захваті.

Фото без описуФото без описуФото без опису   Депутат Чорнобаївської селищної ради, місцева жителька Валентина Вовк привітала односельців зі святом та подякувала спонсорам заходу за небайдужість та підтримку в його проведенні. А на завершення урочистостей присутні мали змогу згадати кращі моменти з життя свого села під час перегляду відеоролика «Савківка – моє рідне село». На завершення концерту всіх гостей свята пригощали запашним короваєм.

Фото без опису   Окрім урочистостей на гостей та жителів Савківки чекали смачні страви.  Місцеві жителі організували запашну юшку та кашу для всіх охочих, стіл був заповнений різноманітними стравами. Савківчани залюбки куштували приготування польової кухні, спілкувалися за столом, згадували дитинство, юність та кращі моменти життя, видатних людей села та обговорювали сьогодення.

Фото без описуФото без опису    Місцевим жителям свято сподобалося, вони завзято аплодували аматорам сцени та мали надію, що така традиція буде продовжуватися і надалі. Адже відродження звичаїв та вшанування історії родоводу рідного краю є обов’язковою складовою будь-якого українського села. 

Фото без опису   Фінальним акордом свята стала святкова дискотека, де до пізньої ночі танцювали не тільки юні, але й найстарші жителі Савківки, які з великим задоволенням долучилися до спільного танцю.

   Чорнобаївська селищна рада вдячна всім, хто доклав неабияких зусиль в організації та проведенні Дня села Савківки. Особлива вдячність головному спонсорові свята - засновнику СТОВ «Агроко» Ігорю Потапенку, який без роздумів надав фінансову допомогу та прибув привітати савківчан.

   Бажаємо громаді й надалі такої згуртованості, яку вони проявили в цей святковий день. Нехай святкування Дня села стане звітом майбутнім поколінням та водночас мудрим словом для них, порадою і заповітом, як потрібно берегти ту землю на якій народився, живеш і працюєш.

   Миру Вам, дорогі савківчани,  добробуту  та процвітання!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь