A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Реконструкція очисних споруд на Чорнобаївщині

Дата: 17.05.2021 14:51
Кількість переглядів: 871

       Ситуація, яка склалася на очисних спорудах в смт.Чорнобай, потребує  особливої уваги.

     Будівництво селищних очисних споруд, потужністю 2700м3 стоків за добу, було здійснено в період 1981-1985 років. Протягом 30 років експлуатації технологічне обладнання по очистці стоків на деяких етапах очистки втратило свої  виробничі призначення, передбачені проектною документацією. Тому, в 2005 році було прийнято рішення Чорнобаївською райдержадміністрацією провести капітальний ремонт даного обєкта. Була виготовлена проектно-кошторисна документація, якою визначено вартість будівництва – 4,5 млн.грн. Даний проект Постановою КМУ був включений в перелік обєктів, які фінансувалися за рахунок державного бюджету. В 2007 році на реконструкцію очисних споруд було виділено всього 200 тис.грн. В подальшому фінансування з невідомих причин  було призупинено.

     У 2019 році за рахунок коштів місцевого бюджету у сумі 119,534 тис.грн було виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано  експертний звіт. Кошторисна вартість проекту «Реконструкція очисних споруд господарсько-побутових  стічних вод смт Чорнобай Черкаської області» становить 18189,926 тис.грн. Даний проект  був включений до обласної  програми «Охорона навколишнього природного середовища на 2021-2027 роки». За рахунок місцевого бюджету на виконання даного проекту було виділено співфінансування в сумі 1807,040 тис.грн.

Фото без опису

Фото без опису

         Для введення очисних споруд в експлуатацію, що передбачено програмою, необхідно освоїти в 2021 році 8275,511 тис.грн. На даний час, в ході проведених робіт, виявлено грубі помилки, тому проектно-кошторисна документація  потребує додаткового доопрацювання та фінансування, а саме:

  • реконструкція мулових майданчиків;
  • підсилення основ під блок ємностей;
  • зміна та перенесення напірного колектора;
  • влаштування благоустрою території під’їзних доріг.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

          Але з невідомих причин  при розподілі фінансування на 2021 рік очисні споруди не були включені до переліку об’єктів, що фінансуються з обласного бюджету.

      Відсутність фінансування в 2021 році ставить під загрозу введення об’єкта в експлуатацію, що в свою чергу призведе до катастрофічних  екологічних наслідків в населених  пунктах басейну річки Ірклій, а це села Малі Канівці, Великі Канівці, Ревбинці, Лихоліти, Іркліїв, Скородистик та басейну Кременчуцького водосховища. Не провівши реконструкцію  очисних споруд в басейн річки Ірклій, продовжуватиме зливатись щодобово до 400 м3 неочищених стоків, які негативно впливають на фауну і флору водоймища та на якість питної води, що споживають жителі даних населених пунктів з власних криниць.

Фото без опису

          Так, 13 травня селищним головою Любивим С.В. була проведена чергова нарада за участі голови Золотоніської районної ради Євмини Б.Г., заступника голови районної ради Брагінець О.А., головного інженера будівництва Лукієнка Л.Г., заступника  голови селищної ради Семенова В.Ю.. В ході робочої зустрічі обговорювалося питання можливості виділення коштів для продовження робіт, які не потребують великих капіталовкладень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь