A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Легальна зайнятість – гарантія набуття страхового стажу

Дата: 20.12.2021 12:21
Кількість переглядів: 240

Питання «тіньової» зайнятості є актуальним питанням сьогодення. Від офіційно нарахованої заробітної плати та відповідно від сплачених внесків залежить набуття страхового стажу. 

Фото без опису

Страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто страховий стаж формується виключно пропорційно сплаченим страховим внескам. Обчислюється страховий стаж в місяцях. Повний місяць роботи, зараховується в повному обсязі тільки за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою за мінімально встановлений розмір. Якщо сума сплачених внесків є меншою, то за умови здійснення доплати до мінімального розміру цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць. При цьому заробітна плата для обчислення пенсії враховується в нарахованій сумі.

Отже, головною і основною перевагою легальної зайнятості є набуття страхового стажу, який сьогодні забезпечує соціальні виплати, а у майбутньому вплине на забезпечену старість.

«Тіньова» ж зайнятість впливає не тільки на майбутні пенсійні виплати, а й призводить до того, що:

- не буде гарантованого розміру заробітної плати, доплат за роботу в нічний час, за наднормативні роботи і роботу у святкові дні, а також індексації заробітної плати у зв’язку із зростанням індексу інфляції;

- не буде вихідної допомоги (середньомісячної зарплати) при звільненні працівника через скорочення штатів;

- не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;

- не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною, грошової компенсації за невикористану відпустку;

- не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;

- не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов'язана з шкідливими умовами праці);

- не буде права на охорону праці;

- не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань та, як наслідок, на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;

- працівник не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримувати допомогу по безробіттю;

- відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у призначенні різного виду допомог та субсидій;

- фахівця можуть звільнити у будь - який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу.

Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання зарплат «в конвертах», майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

Отже, кожному працівнику варто пам’ятати, що обираючи «тіньову зайнятість», він позбавляє себе соціальних гарантій. Роботодавцям також необхідно відповідально поставитись до цього питання, адже виплата заробітної плати без сплати встановлених податків, зокрема менше мінімального встановленого законодавством рівня, є грубим порушенням Законів України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь