A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Відповіді на актуальні запитання щодо проведення приписки юнаків 2005 року народження до призовної дільниці

Дата: 02.02.2022 10:35
Кількість переглядів: 317

У першому відділі Золотоніського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (смт Чорнобай ) в період з 24.01.2022 року по 31.03.2022 року включно проводиться приписка юнаків 2005 року народження до призовної дільниці першого відділу Золотоніського РТЦК та СП.

Фото без опису

Відповідно до розпоряджень Золотоніського РТЦК та СП від 12.01.2022 № №/436 та 3/437 р для проходження медичної комісії юнаками 2005 року народження створено та затверджено відповідний графік Планується в період з з 24.01.2022 по 08.02.2022 здійснити проходження медичної комісії 95 громадян відповідної вікової категорії, жителів Чорнобаївської селищної територіальної громади.

Хто підлягає приписці громадян?                             

До призовної дільниці першого відділу Золотоніського РТЦК та СП щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років.

Не підлягають приписці до призовної дільниці громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

Чи можна не прийти на приписку у призначений день?

Категорично не можна пропускати явку на приписку.

Усі громадяни, які викликаються районними територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки для проходження приписки, зобов'язані прибути до призовних дільниць у терміни, зазначені у повістці. Поважними причинами неприбуття громадян до призовних дільниць у терміни, встановлені територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, вважаються:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба або інші обставини, які позбавили громадянина особисто прибути;
  • смерть або тяжка хвороба близького родича.

Причини неприбуття повинні підтверджуватися відповідними документами.

Щодо осіб, які не прибули в призначений термін, уточнюються причини неприбуття і одночасно у разі потреби разом з органами внутрішніх справ вживаються заходи до їх виклику чи розшуку.

Зазначимо, що від явки на приписку повністю звільняються лише особи, які мають тяжкі захворювання та позбавлені можливості вільного пересування, що повинно підтверджуватися довідками відповідних лікувально-профілактичних закладів або медико-соціальних експертних комісій.

Як відбувається процес приписки?

Коли ви приходите до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, вас зустрічає черговий, який проведе до призовної дільниці та роз’яснить правила поведінки на ній. Далі з кожним допризовником особисто поспілкуються, перевірять наявність всіх необхідних документів та повноту заповнення даних облікової картки та особової справи.

Усі документи про стан здоров’я, довідки з органів МВС, суду, досудового розслідування, державних органів реєстрації актів цивільного стану підшиваються в особову справу, де також зберігається і облікова картка допризовника.

Медичний огляд громадян, які приписуються до призовних дільниць, та визначення придатності їх до військової служби за станом здоров'я здійснюються методом індивідуальної оцінки відповідно до вимог Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах України.

Громадяни, які приписуються до призовних дільниць, проходять рентгенологічне (флюорографічне), лабораторне та у разі потреби інші види медичного обстеження.

Після закінчення медичного огляду кожний лікар заносить до облікової картки призовника та інших документів, передбачених Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах, дані про встановлений діагноз, висновок про ступінь придатності до військової служби, про обмеження призначення за видами (родами військ) Збройних Сил та іншими військовими формуваннями, дату проходження медичного огляду і скріплює своїм підписом. Дані про медичний огляд та встановлений діагноз заносяться також у вкладку до медичної карти амбулаторного хворого.

Під час приписки кожний допризовник особисто постає перед комісією з питань приписки, до якої входить військовий комісар та інші уповноважені особи.

Яке рішення виносить комісія з питань приписки?

Комісія з питань приписки на підставі поданих документів та особистої бесіди з допризовником з урахуванням роду його діяльності, спеціальності, рівня освітньої підготовки, морально-ділових якостей, загального розвитку і результатів медичного огляду приймає одне з рішень, яке заноситься до книги протоколів:

- придатний для військової служби та попередньо призначений до служби у Збройних Силах України чи іншому військовому формуванні;

- тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування;

- підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду (із зазначенням дати проведення);

- непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов'язаних;

- непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягає виключенню з військового обліку;

- підлягає взяттю на військовий облік військовозобов'язаних як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт за вчинення злочину невеликої або середньої тяжкості, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

- підлягає виключенню з військового обліку як такий, що був раніше засуджений до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

В окремих випадках призовна комісія може направити юнака на додаткове обстеження чи лікування, і в такому випадку відвідування лікувально-профілактичних і лікувальних закладів згідно з рішенням комісії з питань приписки є обов'язковим.

Якщо ж ви маєте право на відстрочку від призову з різних причин, або ж хочете проходити військову службу за контрактом, бажаєте навчатися у вищих військових навчальних закладах, придатні до служби в режимних та навчальних частинах або для підготовки з військово-технічних спеціальностей, про це робиться відповідний запис у вашій обліковій картці.

Ці дані будуть враховані під час чергового призову громадян на строкову військову службу.

Посвідчення про приписку

Громадянам, приписаним до призовних дільниць, видається посвідчення про приписку до призовної дільниці. Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається за особистим підписом призовника у відомості видачі.

Під час вручення посвідчення про приписку вам роз’яснять права та обов'язки з додержання правил військового обліку, відповідальність за порушення цих правил і порядок проходження підготовки до військової служби, а особам, щодо яких прийнято рішення про направлення на медичне обстеження (лікування) або для підвищення рівня освітньої підготовки, - про необхідність регулярного відвідування лікувально-профілактичних чи навчальних закладів (курсів).

У разі втрати посвідчення про приписку призовнику видається дублікат. Видача дубліката посвідчення про приписку проводиться за письмовою заявою призовника, в якій зазначаються обставини втрати. Підставою для видачі дубліката посвідчення є рішення районного військового комісара, яке приймається після з'ясування обставин втрати призовником посвідчення про приписку.

Громадяни, визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час або непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, а також ті, що були раніше засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт, зокрема із звільненням від відбування покарання на військовий облік призовників не беруться і на підставі рішення комісії з питань приписки одержують військовий квиток, у якому робиться відповідна відмітка.

Оформлення військових квитків цим громадянам здійснюється на підставі витягу з книги протоколів засідань комісії з питань приписки.

За додатковою інформацію завжди можна звернутися до першого відділу Золотоніського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за адресою смт Чорнобай, вул.Центральна,195 або за тел. 2 22 91.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь