Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Шановна громадо!

Дата: 23.09.2022 06:00
Кількість переглядів: 309

    В ці дні ми відзначаємо 79 - річницю звільнення Чорнобаївщини від нацистів та День партизанської слави, вшановуємо пам’ять полеглих, вклоняємось українському народу, усім, хто зробив свій внесок у перемогу в Другій світовій війні.

   В 1941 році, Чорнобаївщина, як і вся Україна, була окупована  гітлерівськими військами. Розпочались довгі, виснажливі дні і роки окупації та боротьби за визволення. Битва за визволення України тривала майже 2 роки – довгих 22 місяці.  

   Тяжкі бої за взяття німецьких укріплень «Східного валу» на високому правому березі Дніпра, які тривали аж до визволення Черкас у грудні 1943 року.   Довгий і тяжкий шлях до визволення був позначений радістю перемог, гіркотою поразок, великими здобутками і біллю непоправних втрат.

    На війну з Чорнобаївського району пішло понад 16 тисяч солдат, не повернулося з фронтів - 12 тисяч.

   Друга світова війна стала трагічною і водночас героїчною сторінкою в історії України. Внесок українців у спільну перемогу над нацизмом у Європі – неоціненний, бо саме на українській землі визначалася подальша доля людства — тут відбулися одні з наймаштабніших та найбільш кровопролитних битв із ворогом.

   Сьогодні ми віддаємо шану героїзму, силі духу та мужності наших ветеранів, які у ті тяжкі роки звільнили від окупантів рідну землю, а згодом у надзвичайно важких умовах відбудували зруйновані міста та села, відродили економічний потенціал, плекали наше мирне майбутнє.   Ми пам'ятаємо про це, прагнемо перейнятися їх витримкою,  стійкістю, щоб вистояти сьогодні.  

   Ми мали велику надію, що уроки війни засвоїли всі народи, що більше ніколи на нашій землі не розриватимуться міни, не буде пострілів і не гинутимуть мирні люди.

   На жаль, у цивілізованому XXI столітті, російські війська, як і гітлерівські у далекому 1941 віроломно напали на мирну Україну, а  українці знову зі зброєю в руках захищають свої міста і села, суверенітет та цілісність своєї держави.

   З нашої громади мобілізовано вже більше 500 захисників, які  є гідними слави своїх дідів та прадідів, а тому ми твердо віримо у Збройні Сили України  і перемогу над віроломним ворогом. 

 

   Ми всі в неоплатному боргу перед нашими земляками, Героями захисниками, які віддали найцінніше – життя, під час бойових дій з російськими загарбниками за волю і незалежність України. Низько схиляємо голови та віддаємо шану: солдату, старшому стрільцю Миколі Андрійовичу Шведу, старшому солдату, стрільцю-снайперу Кравцову Олегу Івановичу, солдату, стрільцю - зенітнику  Граську Олександру Григоровичу, солдату Темчишину Олександру Руслановичу, солдату-навіднику гранатометного взводу  Підплеті Руслану Віталійовичу, командиру   розвідувального взводу, лейтенанту Ведмеденку Роману Олександровичу, солдату розвідувального взводу механізованого  батальйону  Лопаті Василю  Петровичу, старшому стрільцю  взводу охорони роти охорони, старшому солдату Кузьменку Віктору Леонідовичу, старшому сержанту Кожану Віктору Миколайовичу, розвіднику-снайперу, сержанту Кирпі Максиму Анатолійовичу. Вічна і світла їм пам'ять!

   В нас є звідки черпати гарт і міць, ми  вистоїмо проти російської навали. І буде помста  за кожного, хто загинув,  за  всі звірства, скоєні на українській землі. Окупанти отримають їм належне. Ми не зупинимось!

   Всіх разом нас не здолати!

   Ми  впевнено рухаємось до перемоги!

   

   Слава Україні !

   Героям Слава!

 

 

Чорнобаївський

селищний голова                                         Сергій ЛЮБИВИЙ

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь