A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Про стан захворюваності на КОВІД та ГРВІ

Дата: 20.02.2023 15:19
Кількість переглядів: 86

  Впродовж  минулого тижня, із 13 по 20.02. 2023 року,  лабораторно  обстежено 50  хворих, що звернулись за медичною допомогою із симптомами захворювань верхніх дихальних шляхів. Інфікованих коронавірусом серед них не виявлено. І це вперше із серпня 2022 року.

    А от кількість грипозних інфекцій збільшується. Минулого тижня за медичною допомогою звернулись 144 хворих, що на 33% більше попереднього. В Чорнобаївській громаді зареєстровано 82, а в Іркліївській – 62 випадки грипу та ГРВІ. На 46% збільшилась інтенсивність поширення інфекцій серед дітей. Загалом захворіли 76 дітей , із них 55- школярі. Госпіталізована 1 дитина. Летальних випадків не було. Загальна захворюваність населення обох громад за інтенсивністю висока, проте, нижча епідемічного порогу на 21%.

   

     На порядку денному у роботі медичної спільноти – питання профілактики правця. Адже незабаром весняна погода покличе до роботи в саду, на городах, тощо. Як правило, в цей час різко збільшується у людей кількість подряпин, іншого роду пошкоджень шкіряних покривів відкритих ділянок тіла.

      Навіть, невидиме оком забруднення цих пошкоджених місць грунтом чи пилом – дуже небезпечні. Адже майже повсюдно у грунті є спори такого важкого захворювання як правець.

      Спора правцевої палички, потрапивши в рану – оживає і починає виробляти токсини. Через 6-14 днів проявляються симптоми правця, а саме : раптові болючі спазми жувальних м'язів. Хворий не може відкрити рота. Спазми розповсюджуються на м'язи шиї, спини, живота, кінцівок.

       Приступи розпочинаються від найменшого шуму, дотику, руху повітря. З часом починають спазмуватись дихальні м'язи, і в цьому разі виникає загроза зупинки дихання і смерті.

      Єдиним надійним засобом профілактики правця є вакцинація.

      Щеплення проводиться здебільшого комбінованою вакциною з дифтерійно-правцевим компонентом.

      Вакцинація розпочинається у дитячому віці у 2, 4,6 та 18 місяців. Для підсилення імунітету у 6 та 16 років проводиться повторне введення вакцини (ревакцинація).

     Дорослим , для повного захисту, необхідна ревакцинація кожні 10 років.

     Проте, якщо людина отримала травму, а з моменту останньої ревакцинації минуло більше   1-го року - належить позачергово екстрено ввести правцевий анатоксин.

      Минулого 2022 року в Чорнобаївській та Іркліївській громадах проти правця необхідно було б ревакцинуватись 2608 особам. Проте, з’явились на щеплення лише 1120 (43%).

      В разі несвоєчасного поновлення вакцинування втрачається імунітет і збільшується ризик зараження та захворювання.

     Тож , щоб цього не трапилося, всі громадяни у кого підійшов термін чергового щеплення проти правця – можуть це зробити, звернувшись до сімейного лікаря чи безпосередньо до найближчого фельдшерського пункту або медичної амбулаторії.

      

    

    

               

                     Завідувач відділення                                                      Іван Коренюк

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь