A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Безсмертна слава великого Козаря

Дата: 09.03.2023 08:09
Кількість переглядів: 82

«Борітеся – поборете!

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!»

Т.Г.Шевченко

 

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,

І голос твій нам душі окриля.

Встає в новій красі, здолавши лихоліття.

Твоя, Тарасе,  вільная земля!

    Сьогодні минає 209 років з того часу, коли українська земля-мати дала нам одного з найкращих її синів і оборонців, безсмертного генія Тараса Шевченка. Уже сама поява цього національного титана є винятковим явищем не тільки в історії України, але й в історії цілого світу. І ніякий досі велетень духа не вклав у свої твори стільки невмирущої краси і стільки вічної правди та не дав своїм словам стільки чарівної сили, як Шевченко. Якимсь животворним духом віє від слів Шевченка. Вони будять в нас нові думки, вони потрясають нашу душу до глибин, вони зворушують навіть закам’янілі серця тих, що вже  вбили в глибині своєї душі почуття любові і пошани всього, що рідне і святе. Це та любов. Що переростає в силу морального обов’язку, що дає задоволення і спокій у серці. Та любов, що сьогодні надихає українців до останнього подиху захищати волю і незалежність України.

    Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних талантів та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, і коли в Україні буде поважатися мова, культура та історія народу, тоді і люди будуть щасливі.

    Незважаючи на короткий життєвий шлях, Тарас Шевченко залишив великий відбиток у літературі і художньому мистецтві. Літературна спадщина Шевченка обіймає велику збірку поетичних творів («Кобзар»), драму «Назар Стодоля» і два уривки з інших п'єс; дев'ять повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру («Археологічні нотатки»), чотири статті та понад 250 листів. З мистецької спадщини Шевченка збереглося 835 творів живопису і графіки, що дійшли до нас в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Її доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь