A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Літературно – мистецький захід: «І лине над землею Шевченкове слово»

Дата: 09.03.2023 17:05
Кількість переглядів: 217

   Кожного року в березні  українці вшановують пам’ять видатного Кобзаря, патріота України, великого її сина – Тараса Шевченка. Адже саме сьогодні, 9 березня,  виповнюються двісті дев’яті роковини від того дня, коли українка-кріпачка дала світові генія. Тож, щоб віддати шану великому пророку нашого народу,  для учнів старших класів Чорнобаївської гімназії  у Чорнобаївській дитячій школі мистецтв відбувся літературно – мистецький  захід «І лине над землею Шевченкове слово». Ведуча заходу, методист КЗ «Публічна бібліотека Чорнобаївської селищної ради» Лариса Цилуйко провела екскурс сторінками життя нашого славетного поета.

   Творчість Тараса Шевченка – явище величне й вічне. Коли читаєш рядки його поезій, переносишся думками у Шевченкові часи, нібито зазираєш у те далеке та тяжке минуле. Він ніби приходить сьогодні та розповідає про побачене та пережите.

Хоча багато років пройшло після смерті Тараса Шевченка, але вірші Кобзаря завжди на слуху. Вони підтримували українців під час багатьох війн, бідування, під час епідемій і голоду. Вони ставали наче добрими порадниками у скруті, бо написані з такою щирістю, що душа бринить від щастя чи від туги. Багато з них стали піснями, і тепер вже ніхто не може їх відрізнити від народних пісень.

   Тому на заході звучало багато творів у виконанні викладачів та юних виконавців школи мистецтв, автором яких був Тарас Шевченко: «Млинок»  (Мурав’я Аліна), «Плавай, плавай, лебідонько» , «Сонце гріє, вітер віє»  (ансамбль мандуристів), «Зацвіла в долині» (Купчин Надя), «Зоре моя вечірняя» (ансамбль «Намистечко»), «Летить галка через балку» (дует Танцюра Т.Г., Максимчук Богдана, конц.  Пхіденко Алла), «У перетику ходила» (Аверіна Аріна), «На тополю високую» (Анастасія Лавришин), «Утоптала стежечку» (Дідора Софія), «Не щебече соловейко» (П’ятікова В.В), «Якби мені, мамо, намисто» (Ковба Аня).

Фото без описуФото без описуФото без опису

   Вплив Генія на формування свідомості й світогляду нації – неоціненний, незбагненний. Він не був політиком, але на його ідеях  об’єднували патріотів у партії і громадські організації.  Його слово підняло до збройної боротьби мільйони українців… У дні потрясінь, революцій та війни слово Кобзаря, як ніколи актуальне. Він завжди присутній там, де є героїчні вчинки. Він був поруч із нами під час Революції Гідності і сьогодні в його рядках знаходимо силу, віру і наснагу.

Тож говорячи словами Шевченка, маємо надію

І оживе добра слава,

Слава України,

І світ ясний, невечерній

Тихо засіяє…

 

Обніміться ж, брати мої.

Молю вас, благаю!

(«І мертвим, і живим, і ненародженим»)

 

   І ми сьогодні обійнялися, Тарасе. Об’єдналися так, як ніколи досі. Хтось захищає нашу свободу зі зброєю в руках, хтось веде інформаційну війну, хтось дбає про біженців, купує їм необхідні речі та їжу, створює прихистки, хтось переказує гроші та закуповує необхідне, евакуює, рятує з-під завалів, хтось дбає про своїх близьких і вже будує план відновлення. Усі важливі і потрібні. І надалі тримаймося таких загальнонаціональних обіймів, аби разом побачити нашу перемогу й відновити державу.

   Усе буде Україна!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь