A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Шановні жителі громади!

Дата: 23.09.2023 05:00
Кількість переглядів: 85

     В ці дні ми відзначаємо 80 - річницю звільнення Чорнобаївщини від  нацистів та День партизанської слави, вшановуємо пам’ять полеглих, вклоняємось  українському народу, усім, хто зробив свій внесок у перемогу в Другій світовій війні.

     Ми знаємо з історичних джерел, спогадів жителів громади про окупацію нацистами в 1941 році  Чорнобаївщини,   як і всієї України.   Про майже 2 роки – довгих 22 місяці, виснажливих днів і  ночей  боротьби за визволення.

   Ми пам’ятаємо як із перших днів окупації,   гітлерівці організували табір для військовополонених біля села Бакаєве. Де   без їжі, води, позбавлені найнеобхідніших умов існування, під відкритим небом, у кар’єрі щодня перебували тисячі наших військовополонених.    Більш як півтора місяці люди навколишніх сіл були свідками цих нелюдських мук, допомагали їм, чим могли.

     Ми  пам’ятаємо якою ціною  було взято німецькі укріплення «Східного валу» на високому правому березі Дніпра в далекому    1943 році.   Довгий і тяжкий шлях до визволення був позначений радістю перемог, гіркотою поразок, великими здобутками і біллю непоправних втрат.

    В кожному населеному пункті нашої громади вшановують пам'ять земляків: солдат, партизанів, командирів і розвідників, що гідно боролися з нацистами. Зокрема, в Малих Канівцях вшановують пам'ять земляка розвідника Петра Івановича Прядко,  який більше 17 місяців діяв в «Абвергрупі – 102» у лігві гітлерівської розвідки адмірала Канаріса.

     З офіційних даних з 16 тисяч солдат колишнього Чорнобаївського району   не повернулося з фронтів - 12 тисяч.  Але ми з вами розуміємо, що  їх загинуло значно більше.

    Внесок українців у спільну перемогу над нацизмом у Європі – неоціненний, бо саме на українській землі визначалася подальша доля людства — тут відбулися одні з наймасштабніших та найбільш кровопролитних битв із ворогом.

    Сьогодні ми віддаємо шану героїзму, силі духу та мужності наших дідів і прадідів - ветеранів, які у ті тяжкі роки звільнили від окупантів рідну землю, а згодом у надзвичайно важких умовах відбудували зруйновані міста та села, відродили економічний потенціал, плекали наше мирне майбутнє.      

     На жаль,  жахіття Другої світової  війни з 2014 року повторюють російські війська, як колись гітлерівські, в нашій мирній Україні: спочатку  у східних частинах Донецької і Луганської областей, а з 24 лютого 2022 року  повномасштабно   з півночі, сходу і півдня території нашої країни. Російські окупанти вбивають мирне населення, катують і тримають в нелюдських умовах військовополонених, нищать школи, лікарні, приватні будинки, об’єкти соціальної сфери та підприємства і установи. Українці  вже 9 років, хто зі зброєю в руках, хто щоденною працею захищають свою державу,  свої міста і села, кожен на своєму рубежі.

     Вигнали нападників в далекому 1943 році, виженемо і зараз. З нашої громади  свій військовий обов’язок  наразі виконують   630 захисників, які  є гідними   нащадками своїх дідів та прадідів,  і ми твердо віримо у наших Героїв, Збройні Сили України  і перемогу над   ворогом. 

     На жаль, наша громада вже має непоправні втрати: 32   наші земляки, Герої - захисники віддали найцінніше – життя,  в боях з російськими загарбниками. Цей біль навічно з нами і ми  в безмежній шані низько схиляємо голови, вшановуючи їх    вічну і світлу  пам'ять!

     Ми прийняли рішення і не проводимо заходів з нагоди Дня селища чи днів сіл - святкувати будемо після перемоги. Зараз працюємо всі разом, щоб допомогти ЗСУ і нашим захисникам здолати ворога. Єдиний міцний кулак об’єднаного українського народу  обов’язково викине російського  агресора з української землі.

     Разом до перемоги!   

     Слава Україні !

     Героям Слава!

 

З повагою  -

Чорнобаївський селищний голова                        Сергій ЛЮБИВИЙ

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь