A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Нові правила виїзду дітей за кордон з одним із батьків

Дата: 21.09.2018 17:43
Кількість переглядів: 393

   Другим пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває передбачено ряд змін щодо виїзду дітей за кордон. Пріоритет надається тому з батьків з ким проживає дитина, проте спрощено виїзд і сумлінним батькам, які проживають окремо.

  • Раніше після розлучення батьки могли не давати дозволу дитині на виїзд за кордон, всіляко цьому перешкоджати і навіть шантажувати колишню другу половинку, змушуючи її, наприклад, забрати документи з виконавчої служби чи повідомити, що погашено борг з виплати аліментів. При цьому страждала дитина, яка не могла поїхати на відпочинок, навчання чи лікування, – пояснює начальник Головного територіального управління юстиції Олександр Свіренюк.

  • Нові зміни до законодавства унеможливлюють такі зловживання. Той із батьків, з яким проживає дитина, і який не створює перешкод у побаченні з дитиною для другого з батьків, може виїхати з малюком за межі України на строк до 1 місяця для відпочинку, лікування, спортивних змагань чи навчання. Однак він зобов’язаний проінформувати про це другого з батьків, який своєчасно і в повному обсязі виконує свої батьківські обов’язки, рекомендованим листом.

   Самостійно, без інформування, таке рішення може бути прийняте у разі:

-  заборгованості зі сплати аліментів понад 4 місяці;

- заборгованості за 3 місяці для утримання дитини з інвалідністю чи тяжко хворої дитини.

   Той із батьків, хто проживає окремо від дитини і належно виконує батьківські обов’язки (в тому числі не має заборгованості з аліментів), рекомендованим листом звертається за наданням нотаріально засвідченої згоди на виїзд дитини за межі України.

   Якщо такий дозвіл не надано – у 10-денний строк батько- чи мати-прохач, який не має заборгованості з виплати аліментів, має право звернутися до суду із заявою про надання відповідного дозволу і отримати його за спрощеною процедурою.

   Раніше неповнолітній особі покинути Україну без згоди батька або матері на виїзд дитини за кордон можна було лише у випадках, якщо батько (або мати) є іноземцем або особою без громадянства, коли один з батьків є недієздатним, безвісно відсутнім, позбавлений батьківських прав, або ж за наявності довідки про смерть другого з батьків.

   Для підтвердження всіх викладених вище підстав для виїзду дитини за кордон, потрібно мати при собі відповідні документи:

-  довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів (видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем протягом трьох робочих днів та дійсна протягом одного місяця з дня її видачі (ч.13 ст.71 Закону України «Про виконавче провадження»);

  •  якщо мова йде про виїзд з хворою дитиною, а борг становить рівно 3 місяці - необхідно також пред’явити документи, які підтверджують хворобу дитини;

-  рішення суду про визначення місця проживання дитини або висновок органів опіки і піклування про підтвердження місця проживання дитини (потрібно пред'являти незалежно від термінів, на які дитина залишає територію України);

-  документи, які підтверджують мету поїздки.

 

                      За інформацією Чорнобаївського районного відділу

державної реєстрації актів цивільного стану 

Головного територіально управління юстиції

у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь