A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Шановні жителі громади!

Дата: 25.11.2023 06:00
Кількість переглядів: 95

   Пам’ятаймо жахливі злочини радянської держави проти українського народу, як аксіому в переконанні невідворотності перемоги над ненависним ворогом, який хоче знову повернути нас у рабське російське ярмо. Тільки вдумайтеся в такі факти: у 1932 році для України встановили нереальний до виконання план заготівлі хліба 356 млн пудів. Йшлося тоді про повну конфіскацію всіх запасів пшениці та іншого зерна. Також конфісковували харчі, майно, одяг. Забирали їх за невиконання наказу як штраф. Голодомор 1932-1933 року відбувався на всій території радянської України.   Боржників заносили до так званих "чорних дошок". В ті роки це означало смертний вирок. Адже таким населеним пунктам не завозили товари, їхнім жителям забороняли покидати межі селища, а все майно конфісковували. В серпні 1932 року з'явився так званий "Закон про 5 колосків" за яким винним був кожен, хто взяв до рук хоча б кілька колосків пшениці поруч із колгоспним полем.  За цей злочин передбачався розстріл, а за пом'якшувальних обставин могли ув'язнити на 10 років.  

   За даними краєзнавців,  від голоду померло 3466 осіб із сучасних 45 населених пунктів   колишнього Чорнобаївського району та лише в 8-ми селах не було випадків смертей, спричинених голодом. Встановлено імена 3318 померлих.  З Чорнобаївської громади найбільше постраждало  село  Богодухівка,   вимирали цілі сім'ї – осиротілими пустками стояли селянські хати.

   В двадцять першому столітті знову проти українців росіяни застосовують геноцидні практики. Адже   окупант в цій кривавій війні переслідує ту саму мету, що й під час Голодоморів — знищити українську ідентичність і націю. Трагічні події сьогоднішнього дня наочно показують нам всім, що дуже важлива жива пам'ять всіх жертв.

Офіційно Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом українського народу Верховною Радою України 2006 року. В той же час 16 країн світу визнали цей період винищенням української нації. В останню субботу листопада ми разом із українцями всього світу вшануємо пам'ять жертв голодоморів: геноциду Українського народу 1932-1933 років, голодоморів 1921- 1922, 1946-1947 років в Україні. Цього дня у Загальнонаціональній хвилині мовчання Україна схилить голови в жалобі за мільйонами людей, життя яких у мирний час обірвала голодна смерть на найродючішій у світі землі.

   25 листопада о 16 годині  ми засвітимо свічки пам’яті за жертвами українського народу. Це знак нашої скорботи.   Це світло очищення задля нашого майбутнього. Голодомор –  моторошна і  трагічна сторінка української історії. Вшануймо пам’ять мільйонів синів і доньок України, мільйонів невинних людей, зокрема, і  наших земляків, без жалю винищених Голодомором!

 

   Вічна пам'ять загиблим!

   Вічна слава Україні!

   Вічна слава нашим Героям захисникам!

 

 

Чорнобаївський селищний голова                                  Сергій ЛЮБИВИЙ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь