A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

38 роковини Чорнобильської трагедії, Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Дата: 26.04.2024 08:01
Кількість переглядів: 32

26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.   В 1986 році о 01 год. 23 хв. за Київським часом сталася найбільша техногенна та екологічно-гуманітарна аварія в історії  - з різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Обвалилася частина будівель, почалася велика пожежа. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря,склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Сотні тисяч українців постраждали від жахливих наслідків аварії.  Пожежу 10 днів гасили сотні пожежників та працівників аварійних  та інших служб і структур. Багато з них згодом померли від променевої хвороби та онкологічних захворювань. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії. Зокрема і в села Малі і Великі Канівці, Веселий Хутір нашої громади.

Нині в нашій громаді  проживає 112 учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і 24 вдови ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Низько вклоняємось усім ліквідаторам, які,  не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха, аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії. Вам, шановні ліквідатори, найщиріші слова вдячності  за високу громадянську позицію, сміливість та самовідданість у боротьбі з невидимим ворогом-радіацією.

  24 лютого 2022 року Чорнобильська зона відчуження пережила вже другу катастрофу поспіль: навалу російських військ. Українські і європейські фахівці були шоковані тим, що недолугі та безграмотні загарбники рили окопи в одній з найбільш радіоактивних місцин - Рудому лісі, отримували дози опромінювання  та  створювали умови зараження інших   Станцію вдалося звільнити 31 березня.

Після варварського розгрому росіянами усієї інфраструктури, рудий ліс   з окопами й бліндажами є свідченням постійної  реальної загрози ядерній безпеці не тільки України, а й всієї Європи військовими діями окупантів-загарбників.

В річницю Чорнобильської трагедії ми  вшановуємо подвиг всіх тих, хто зберіг життя мільйонам людей у 1986 році,  та подвиг наших  Героїв -захисників, які сьогодні  боронять нашу країну від ворога і  здійснюють захист, щоб   російська  орда не спричинила  нову глобальну катастрофу на атомних об’єктах  України. Сподіваємось, що жах Чорнобильської катастрофи ніколи не повториться!

 

         Слава Україні!

         Героям слава!

 

 

Чорнобаївський селищний голова             Сергій ЛЮБИВИЙ

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь