Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

ЗА ДЕРЖАВНІ ГРОШІ: НА ЧЕРКАЩИНІ СТУДЕНТИ ЗДОБУВАЮТЬ ОСВІТУ ЗА ВАУЧЕРАМИ

Дата: 24.06.2024 08:34
Кількість переглядів: 83

На Черкащині  512 студентів завершили перший навчальний рік за державною програмою безоплатного навчання. Ваучери на освіту цього року отримали ще 300 людей.

Такий ваучер дає право на перепідготовку, навчання або підвищення кваліфікації за державні кошти, зазначає директор обласного центру зайнятості Олександр Джур.

Черкащанка Наталія Горбунова рік тому знову сіла за парту. Має тридцять років трудового стажу, а тепер ще й студентка. Фах змінює утретє:

"Я закінчила педагогічне училище за спеціальністю дошкільної освіти. Опісля працювала вихователем в дитячому садочку. Пізніше кардинально змінила професію — закінчила інститут та працювала економістом і бухгалтером. Тобто перша вища освіта в мене економічна. І після початку повномасштабної війни я вирішила знову змінити фах".

Останні десять років пані Наталія цікавиться психологією. Жінка проходила курси та наважилася вступити до Інституту післядипломної освіти. Нині вона завершує свій перший навчальний рік.

"Мені дуже подобається психологія, а саме допомагати людям. У наших реаліях життя – це дуже доречно. Я не знала, що у нас існують такі державні програми. І коли прийшла в центр зайнятості, то побачила, що люди звертаються та отримують ваучери", — розповіла Наталія Горбунова.

Такий ваучер дає право на перепідготовку, навчання або підвищення кваліфікації за державні гроші. Аби його отримати, треба звернутися до центру зайнятості, розповів його керівник Олександр Джур:

"Перш за все треба обрати спеціальність, професію та місце навчання. Потім подати онлайн заявку на вебсайті державної служби зайнятості, або звернутися до будь-якого центру зайнятості із заявою та документами. Такі ваучери можуть отримати люди, яким за 45 років та які мають страховий стаж не менше 15 років".

Зі слів керівника, є й винятки:

"Отримати ваучери також можуть учасники бойових дій, АТОвці, переселенці, громадяни, які були звільнені з полону та особи з інвалідністю".

Як зазначив ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко, заклад освіти та форму навчання людина обирає самостійно. Торік за ваучерами вступили 119 студентів.

"Навчаємо за 15 спеціальностями, зокрема, психологія, економіка, менеджмент, маркетинг, компʼютерні науки, педагогічна освіта. Можна сказати, що вступ тут спрощений, адже вони звертаються до інституту післядипломної освіти й складають певні тести та проходять співбесіди", — розповів Олександр Черевко.

 

За поданням Чорнобаївського управління

                                                                          Золотоніської філії Черкаського ОЦЗ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь