A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Цей день в історії…11 квітня 1945 – звільнення табору Бухенвальд

Дата: 11.04.2019 21:00
Кількість переглядів: 512

    74 роки тому війська Третьої армії США, під командуванням генерала Джорджа Паттона, звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара, через застінки якого пройшло більше 250 тисяч в'язнів з усієї Європи, 106 з яких були вихідцями із Чорнобаївщини.

  Нелегка доля випала в’язням німецьких концтаборів від самого початку їх існування. При першому коменданту Бухенвальда - оберштурмбанфюреру СС Карлу-Отто Коху та його дружині Ільзі під тортури потрапляли майже всі, незалежно від статі чи віку. Більшість жінок-вязнів примусово працювали у табірному борделі,  а чоловіки робили важку роботу, не маючи часу на відпочинок.  Жорстоке побиття, страшні хвороби, важка щоденна праця та голод косили з ніг майже кожного другого ув’язненого. Більш того, в 1942-1943 роках табір став місцем масштабних медичних випробувань, де прості побиття і тортури вже не застосовувалися. На в’язнях почали тестувати вакцини проти тифу, в результаті чого померло багато піддослідних. На них проводились експерименти з визначення граничних доз отруєння алкалоїдами, тестувалася ефективність бальзамів для лікування опіків. Тіла покалічених та змучених від катувань в’язнів вивозили ледь не щодня. Їх, відразу цілими возами, бездушно закопували в землю, а вже пізніше просто викидали в поле та спалювали. Це були прості люди - комуністи, соціал-демократи, профспілкові діячі та ті, хто став в’язнем через расові, релігійні, соціальні та інші переконання.

   11 квітня 1945 року в’язні Бухенвальда не стали миритися із постійним страхом про неминучу загибель та повстали проти нацистів, де змогли вибороти свободу і отримали шанс на життя. Нині, в усьому світі, 11 квітня відзначається Міжнародний день звільнення в'язнів нацистських концтаборів.

    В Чорнобаї проживає єдиний свідок тих подій - Варвара Федорівна Кривошея, якій наступного року виповниться 95 років.

   Колишня полонена концтабору Аушвіц-Біркенау і до сьогодні пам’ятає ті моторошні часи. Ще зовсім юною Варвара Кривошея не зламалася і змогла пережити режим та пройти через пекло знущань. Вона змирилася з постійними приниженнями та з рання і до самої ночі намагалася старанно робити тяжку роботу.

 Перебуваючи в полоні фашистських концтаборів з квітня 1943 року по серпень 1945 року, знесилена та змучена Варвара Федорівна нарешті повернулася додому. Вже багато часу пройшло з моменту її визволення, та нелегкий період життя жінки вкарбувався в її пам’яті навічно.

    З нагоди вшанування в’язнів нацистських концтаборів, селищний голова Алла Мірошниченко та голова районної державної адміністрації Сергій Джоболда, спільно із головою селищної та районної ради ветеранів Віталієм Момотом привітали єдиного в Чорнобаївському районі в’язня німецьких концтаборів, подякували їй за український дух та незламну волю. Очільники селища та району вручили Варварі Федорівні квіти та подарунки, побажавши їй міцного здоров’я, терпіння та довголіття. Усміхнена господиня була рада візиту гостей та запрошувала на своє 95-річчя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь