A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

В Чорнобаї передавали листи «остарбайтерів»

Дата: 19.10.2018 22:30
Кількість переглядів: 743

   Більше 70-ти років тому листи «остарбайтерів» повинні були дістатися до своїх адресатів, але цього не сталося. Можливо про них ніхто б і не дізнався, якби Кліщинський громадський активіст та історик Олег Ткаченко не знайшов їх в одному із архівів Полтавської області. Як виявилося згодом, такі листівки були написані наприкінці літа 1943-го, а потім їх доставляли потягом до України. Проте, поштова кореспонденція так і не потрапила до своїх адресатів. З часом, листи «остарбайтерів» потрапили до Житомирського архіву та, після формування фондів, були направлені для подальшого зберігання до архівів різних областей.

   Як вже повідомлялося на сайті Чорнобаївської селищної ради, в Чорнобаївському районі, 9 травня 2018 року, стартувала історична акція «Втрачені листи з минулого», головна мета якої - знайти рідних авторів цих листів та передати їм «привіт» з минулого.

 До акції долучився голова асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств» Петро Душейко, адже його батьки працювали в неволі в тяжкі роки війни. Він прагнув знайти листівки своїх батьків, проте натрапив на «вісточку із минулого» від хресної мами. Завдяки фінансовій підтримці СТОВ «Агроко» патріотична акція відбулася і в Чорнобаївській громаді.  

   Нещодавно, в селі Савківка пройшов захід «Гірке слово «остарбайтер»», а вже 19 жовтня 2018 року, в Чорнобаївській центральній районній бібліотеці відбулася тематична зустріч «Листи з неволі…».

Фото без опису   На захід прибули селищний голова Чорнобаю Алла Мірошниченко, керівник апарату асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств» Тетяна Мунька, голова районної та селищної ради ветеранів Віталій Момот, представники ветеранських організацій Чорнобаївського району, рідні та близькі людей, які в часи війни жили та працювали в неволі.

   На початку заходу працівники Чорнобаївської ЦРБ отримали щирі вітання від представників клубу «Зустріч» з нагоди професійного свята. На їх адресу лунали щирі слова вдячності за невтомну працю та підтримку людей поважного віку. Працівники районної бібліотеки отримали квіти та приємні подарунки в знак поваги та вдячності.

Фото без опису

   Під час зустрічі згадали історію походження слова «остарбайтер», зачитали листи, в яких найбільше описувалися ті страшні часи в неволі. Присутні переглянули фільм, який передав все жахіття тяжкої праці українців на чужині.

Фото без опису    Як з’ясувалося згодом, остарбайтерів активно продавали,  адже трудолюбиві українці дуже цінувалися на різних заводах та підприємствах. Наші земляки працювали не лише у ворожій Німеччині, а й у Польщі та Австрії.                        Фото без опису

Фото без опису   Ведучі заходу Віта Бреус та Лариса Келт розповідали гостям заходу про важкі життєві історії «остарбайтерів», які, попри важку працю та знущання, повертаючись до рідного дому страждали ще більше від людського осуду та переслідувань.

Фото без опису   Бібліотечні працівники зачитували листи «остарбайтерів», які дуже сумували за Батьківщиною, рідними та своїми домівками. В тих коротких повідомленнях звучала гірка правда про важку працю на чужині, відчувалася надзвичайна туга за Україною та українськими піснями.

Фото без опису   Учасники ветеранського клубу «Зустріч», зі сльозами на очах, заспівали пісню «Зозуля». Адже ця птаха являється уособленням жінок-«остарбайтерів», які часто писали в листах «…якби я крила мала, то б додому прилітала…».

   Селищний голова Алла Мірошниченко згадала про те, як листи «остарбайтерів» передавали до селищної ради:  «Після прочитаного ще більше хочеться цінити те, що ми маємо, - зазначила очільниця селища, - адже в кожному листі відчувається той біль та розпач, який відчували наші земляки. Ті життєві історії із листів назавжди залишаться в пам’яті, адже таке не забувається. Ми маємо пам’ятати про те, якою ціною ми отримали незалежну країну. Хочеться вірити в те, що українці більше ніколи не дізнаються про війну, тому маємо надію що майбутні покоління знатимуть про неї лише з книжок».

Фото без опису   Голова районної та селищної ради ветеранів Віталій Момот подякував присутнім за активну участь в акції «Втрачені листи з минулого», згадав про нелегке життя своєї мами, яка теж була «остарбайтером» та подякував селищному голові Чорнобаю за активну підтримку і сприяння ветеранським організаціям Чорнобаївської громади у проведенні різноманітних заходів.

Фото без опису   Крім того, Віталій Момот повідомив присутніх про те, що він зберігає листи Чорнобаївських «остарбайтерів», тому запрошує до приміщення районної та селищної ради ветеранів всіх, хто бажає відшукати листа з неволі.

Фото без опису   Наприкінці патріотичної зустрічі всі, хто завітав на захід, мали змогу поспілкуватися в дружній атмосфері, поділитися останніми новинами та посмакувати смачну козацьку кашу, яку приготували Галина Дзьома та Григорій Пономаренко. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь