Чорнобаївська територіальна громада
Черкаська область, Золотоніський район

Селищний голова зустрілася із жителями громад по питанню добровільного об’єднання

Дата: 26.02.2020 14:14
Кількість переглядів: 501

    Як повідомляють в Уряді, 2020 рік – рік завершення реформи децентралізації та адміністративно-територіального устрою в Україні. За інформацією Черкаської облдержадміністрації, проект перспективного плану формування територій Черкащини вже спрямовано до Кабміну на розгляд, проте прийом пропозицій до оновленого проекту ще триває.  
Фото без опису

    Для тих громад, хто ще не визначився від самого початку, останні місяці є додатковим стимулом нарешті визначитися самостійно. Адже самого процесу добровільного об’єднання ніхто не заперечує, тому, місцеві ради ще мають шанс знайти той формат створення ОТГ, якого хочуть їх жителі.

   Перші спроби об’єднатися з навколишніми сільськими радами Чорнобаївською селищною радою, ще в 2017 році, не увінчалися успіхом, проте останнім часом цей процес став більш активним. Реформа децентралізації, в найближчому майбутньому, матиме своє логічне завершення. В 2020-му році в Україні оновиться адміністративно-територіальний устрій, будуть проведені місцеві вибори в об’єднані територіальні громади, де буде обрано голову ОТГ. Скільки їх буде в Чорнобаївському районі – побачимо згодом.   

   Чорнобаївським селищним головою Аллою Мірошниченко видано розпорядження щодо добровільного об’єднання громад в одну велику ОТГ, після чого відбулося два громадських обговорення та підтримано ініціативу голови депутатами селищної ради на сесії 7 лютого 2020 року. Згодом всі сільські ради отримали запрошення щодо добровільного об’єднання та розпочали відповідні процедури зі своїми жителями. Для більшої інформативності такої реформи деякі громади запросили селищного голову Чорнобая на обговорення в своїх населених пунктах для того, щоб вона більш детально розповіла про перспективи об’єднання і надала вичерпні відповіді на питання, які їх турбують.

   25 лютого 2020 року селищний голова Алла Мірошниченко, секретар селищної ради Олексій Саюн та заступник керівника секретаріату Чорнобаївської районної ради, депутат районної ради Анатолій Чупрун зустрілися із сільськими головами, депутатами районної і сільських рад та жителями сіл Жовнине, Тимченки, Вереміївка та Кліщинці.
Фото без описуФото без описуФото без опису
   Алла Мірошниченко поінформувала жителів Жовниного, Тимченок, Вереміївки та Кліщинець щодо доцільності свого рішення в створенні єдиної потужної ОТГ в Чорнобаївському районі зі вже створеною інфраструктурою та наявністю установ, які надають населенню ряд необхідних послуг.  Анатолій Чупрун навів фактичні дані, озвучив головні фінансові аспекти та основні пріоритети майбутнього існування великої Чорнобаївської ОТГ.
Фото без описуФото без опису
   Під час зустрічей активно тривали обговорення, дискусії та, часом, непорозуміння з боку жителів. Декому хотілося знати всі відповіді заздалегідь – як буде функціонувати транспортне сполучення, хто виконуватиме ремонти доріг, чи буде в селах якісна питна вода, що буде зі школами та закладами культури тощо. Звісно, подібні зміни насторожують жителів сіл, але процес об’єднання неминучий і вирішувати своє майбутнє, звичайно, тільки їм. Проте, є лише два шляхи завершення цієї реформи в Чорнобаївському районі – чекати затвердження Урядом перспективного плану чи підтримувати ініціативу Чорнобаївського селищного голови щодо приєднання до однієї Чорнобаївської ОТГ. 
Фото без описуФото без опису
   Деякі громади під час обговорення одразу визначилися зі своїм рішенням та підтримали ініціативу селищного голови щодо приєднання до Чорнобаївської ОТГ, а дехто не став поспішати зі своїм рішенням, запропонувавши очільникам своїх громад запросити голову Іркліївської ОТГ і почути його бачення такої реформи.
Фото без описуФото без опису
   Звичайно, люди побоюються змін, що їх чекають та переймаються майбутнім своїх сіл. Проте, за фінансовими прогнозами представника районної ради Анатолія Чупруна, деякі села не зможуть утримувати наявну соціальну сферу і Чорнобай вимушений буде фінансово підтримувати їх заклади освіти та культури. Тому, жителям навколишніх сіл надано можливість обрати той шлях, де вони можуть стати частиною потужної, успішної та перспективної громади.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь